22 Kasım 2009 Pazar

Cumhuriyet Meydanı

Fotoğraf Cumhuriyet meydanındaki çeşmenin arkasından çekilmiş. Karşıdaki dükkan zamanında kasap dükkanıydı. Hemen yanında ise PTT binasını görmektesiniz. Fotoğrafın çekildiği zaman tarih olarak tahmini 1980'lerin sonu 1990'ların başı... Arabalar dönemin lüks arabaları. Doğanlar ve şahinler... Muhtemelen mevsimlerden yaz .. Kasabın yanındaki sergide karpuz satılıyor. Ve bir kaç arkadaş oturmuş sohbet ediyorlar..Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz zamanlar Ereğlinin çok önemli zamanlarıydı. Çünkü Ereğli o zamanlar köylükten kurtulup ilçe konumuna alışmaya çalışıyordu.. Diyorumda keşke Ereğlim hep öyle köy olarak kalsaydı... Fotoğraf için Bahadır Yalçın kardeşime sonsuz teşekkürler...

13 Kasım 2009 Cuma

Cumhuriyet Meydanı

Marmara Ereğlisi meydanının çok eski bir fotoğrafı daha. Fotoğrafın muhtemel çekilme yeri şimdiki Kutbay Kıraathanesinin önünden çekilmiş. Yine muhtemelen resmi yada dini bayramlardan biri. Meydanda o zamanların nüfusuna göre büyük bir kalabalık mevcut. Fotoğrafın ortasında Cedit Ali Paşa camiinin minaresinin bir bölümü gözükmekte. Sağdaki beyaz duvarlı yer ise şimdi kıraathane. Benim bu fotoğraf hakkındaki tahminlerim bu kadar...Fotoğraf için Bahadır Yalçın kardeşime kalpten teşekkürler...


10 Kasım 2009 Salı

Marmara Ereğlisi - Kumsal

1951 yılı öncesine ait çok çok çok eski bir fotoğraf. Neden 1951 yılı öncesine ait onu önce açıklayayım. Arka planda kalan yerler o zamanlar askeri alan değilmiş. 1951 yılı civarlarında askeri bölge ilan edilmiş. Bu yüzden 1951 yılından önce olduğunu anlayabiliyoruz. Ön planda ise denize giren çocuklar var. Fotoğraf çok eski olduğundan yüzleri seçemiyorum. Gerçi seçsemde yaşım itibarı hiç kimseyi tanıyamam. Ancak tahminde bulunmak gerekirse okul çocukları denize giriyor. Muhtemelen Ereğlinin okulundaki tüm çocuklar. Başlarındaki siyah gözlüklü adamda sanırım öğretmenleri. Ayrıca fotoğrafı çeken kişinin gölgeside gözlerden kaçmıyor...Bu fotoğraf hakkında tahminlerim bunlardan ibaret. Tahminlerimde bir yanlışlık yada fotoğraf hakkında herhangi birşye biliyorsanız bizimle irtibata geçerseniz hem takip eden üyelerimizi hemde eskiye özlemi olan biz gençleri hem bilgilendirmiş hemde mutlu etmiş olursunuz. Şimdiden teşekkürler..

7 Kasım 2009 Cumartesi

Marmara Ereğlisi - Nostalji

Marmara Ereğlisi balıkçılarından rahmetli Hüseyin Gülmez (Artist) arşivinden bir siyah beyaz fotoğraf.. Muhtemelen balık sürüsüne denk gelmişler. Ağ atmışlar ve o anı ölümsüzleştirmişler. Ancak fotoğrafın yeri hakkında zerre kadar bilgim yok ancak tahmin yürütebilirim. İki tahminim var. Bence burası ya Kamaradere - Gümüşyaka arası bir yer. Yada Bağlar deresi ile Yeniçiftlik beldesi arasında akaln kısımlardan bir yer. Fotoğrafı aldığım kişi olan Hasan Gülmez kardeşiminde bu konu hakkında pek bir bilgisi yok.. Neyse sonuçta Ereğli ile ilgili eski bir fotoğraf. Bizde bir şekilde değerlendirelim dedik. Belki bilen biri çıkar bizde buradan sizleri bilgilendiririz.

1 Kasım 2009 Pazar

Cumhuriyet Meydanı

Resmi bir bayramda okul bandosunun meydandan geçişinin bir fotoğrafı. Resmin çekildiği yeri tam olarak bilemeyebilirim ama tam karşıdaki binanın olduğu yer bana şimdiki Şifa Eczanesinin olduğu yeri hatırlatıyor. Sağdaki araçlarda muhtemelen çeşmenin arkasına parketmişler.
Fotoğraftakileri simaları fotoğraf çok bulanık olduğu için aktaramayacağım.
Ancak bu ve diğer fotoğraflarını benden esirgemeyen ve bizimle paylaşan Cevdet Gül ağabeye sonsuz teşekkürler...

24 Ekim 2009 Cumartesi

Bulvar Caddesi - Festival Alanı

Fotoğraftaki yeri dahaönce bir kaç konuda işlemiştim. Yine aynı yerin fotoğafı denk gelince ve eskiyi yansıttığı için paylaşmadan edemedim. Fotoğraftakileri tanıyamadığımdan arka plana dikkat çekmek isterim. (Eğer fotoğraftakileri tanıyan varsa istek doğrultusunda isimleri yazabilirim). Fotoğraf şimdiki festivallerin yapıldığı Süleyman Turgut Kırali ilköğretim okulu karşısındaki boş alana denk gelir. O zamanlar bu alan futbol sahası olarak kullanılırmış. Bu arada o zamanlar Bulvar Yoluda yok henüz toprak haldeymiş.

11 Ekim 2009 Pazar

Sahil

Arkada Marmara Ereğlisi sahili görmektesiniz. Arka planda kumsaldaki bina Deniz Motel. Yıkılmadan önceki hali. Şimdi artık yok. Fotoğraf balıkçı barınağının en uç kısmından çekilmiş. Yıl 90'lı yılların başı tahminen. Fotoğrafta ise Şenol Çetin ağabey ve arkadaşını görmekteyiz. Şenol Çetin ağabeye fotoğraflarını bizlerle paylaştığı için buradan tekrar teşekkürlerimi iletirim.

27 Eylül 2009 Pazar

Sahil

Marmara Ereğlisi sahil kısmının 1964 yılından eski bir fotoğrafı. Hatırlayanlarınız olacaktır, belediye bu fotoğrafı bir bayram tebrik kartı olarakkullanmıştı. Bu fotoğraf o tebrik kartının renklendirilmiş hali. Ereğlinin sadeliğini ve güzelliğini daha güzel anlatacak başka bir şey yok bence. Dikkat edeilecek olursa en yüksek bina Cedit Ali Paşa camisinin minaresi o zamanlar. Evet karşıda gözüken cami Cedit Ali Paşa camii. Kumsalda o zamanlar ot varmış ama deniz şimdikinden daha temizmiş. Tahminim meydandan bakıldığında denizi ve sahili görebilmekteymiş o zamanlar insanlar. Şimdi beton yığınlarından başka bir şey gözükmüyor. Ayrıca ağaçlıklarda gözden kaçmıyor...

18 Eylül 2009 Cuma

Festival Alanı (Eski pazar yeri)

Muhtemelen resmi bir bayram günü çekilmiş bir fotoğraf. Fotoğrafın çekildiği yer şimdiki festival alanının yani okulun karşısındaki boş alanın olduğu yer. Festival alanı olmadan önce o alan pazar yeri olarak kullanılıyordu. Daha önceleri ise futbol sahası ve okula yakınlığından dolayı okul gösterilerinin yapıldığı alan olarak kullanılmış. Fotoğraftakilerin kim olduklarını maalesef yazamıyorum. Yüzleri seçilmiyor. Sol tarafta ayakta duran kişi muhtemelen öğretmen. Gösteriyi koordine ediyor. Ereğliler ise karşıda va fotoğrafın sağ tarafında oturmuşlar gösteriyi izliyorlar. dikkat edilecek bir diğer hususta Bulvar Caddesinin daha yapılmamış, mevcut yolun daha toprak olduğu..

13 Eylül 2009 Pazar

Cumhuriyet Meydanı

80'li yıllardan bir fotoğraf daha. Gelenek olduğu üzere askere gidecek olan gençler gelin arabasının önünü keserler ve damattan hediyelerini alırlar. Alınan hediyeye TOPRAKBASTI denir. Hediye harçlık, yiyecek, içki olabilir. Fotoğrafta yine bir düğün öncesi gelin arabasının önü kesilmiş hediye alınıyor. Fotoğraftaki gelin arabasının önünü kesenler soldan sağa:
Ahmet, Şenol, Mehmet ağabeyler.
Fotoğraf Cumhuriyet meydanında çekilmiş. Şimdiki Şifa eczanesinin önünden. Dikkat edecek olursanız Cumhuriyet meydanı daha düzenlenmemiş. Şimdiki Mahmut Şahin İş merkezi daha yokmuş. ( Kardeşler Marketin, Fırının olduğu bina). Arabalar zamanının lüks arabaları. Atatürk heykelinin önündeki beyaz bina artık yok. Onun yerinde şu an Çorlu, Tekirdağ, Silivri minibüslerinin olduğu durak var.
Bizlere bu fotoğrafı temin edip o zamanları yaşatan Şenol Çetin ağabeye teşekkürler.

12 Eylül 2009 Cumartesi

Çarşı

Kutbay Kıraathanesinin daha önce yayınladığım inşaatının bitmiş hali. İnşaat bitmiş ve sıvası yapılmakta. İnşaatın üzerinde sanırım sahipleri var. Yüzleri pek seçemiyorum ama kişilerden biri rahmetli Salih Kutbay. Fotoğrafları bana temin eden değerli ağabeyim Sinan Kutbay'ın babası.
Sağ tarafta ise o zamanların kral arabası Murat 131 Doğan arkadan görünüyor. Solda ise iki adet o zamanların traktörleri.Traktörlerden yeşil olan Fendt, diğeri Fiat. Şimdilerin traktörleri ile kıyaslandığı zaman aradaki fark inanılmaz boyutlara çıkıyor. Zamanın değiştirdiklerini bu fotoğraflarla sizlere yansıtmaya çalışıyorum. Yansıtmayada devam edeceğim.

6 Eylül 2009 Pazar

Çarşı

Şimdilerde Kutbay kıraathanesinin bulunduğu binanın inşaat olduğu zamanlardan bir fotoğraf. İnşaat yeni başlamış, arkasında daha sonradan yapılacak olan bina daha yok. Fotoğraf muhtemelen 90 lı yılların başında çekilme. İnşaatın önünde ise inşaat işçileriyle hatıra fotoğrafı çektirenler gözden kaçmıyor. Kişilerden tanıdıklarım:
Sağda gözlüklü kahverengi ceketli olan kişi dayımız rahmetli Salih Üren, soldan ikinci ise tam inşaatın karşısında o zamanlar küçük bir bakkalı olan Fehmi Özcan.

4 Eylül 2009 Cuma

Öndeniz ve Kamaradere

O zamanlar Ereğlimizin yemyeşil ağaçlarla kaplı olduğu gözler önünde. Sahil şeridindeki büyük binalardan hemen hemen hiç bir yok. Karşıda Botaş tesislerinin olmadığıı görüyoruz. Kamaradere mahallesinde ise yerleşim yeni yeni başlamış. Şimdiki gibi yoğun değilmiş o zamanlar. Fotoğrafın sağ tarafında ise balıkçı barınağının o zamanlar küçük olmasından dolayı limana giremeyecek kadar büyük teknelerin demirli halde beklediklerini görüyoruz.

30 Ağustos 2009 Pazar

Arkadeniz ve Bahçelievler

Arkadeniz ve Bahçelievlerin daha yapılaşmadan önceki halini gösteren eski bir fotoğraf. Dikkat edecek olursak Bahçelievler mahallesinde daha yapılaşma başlamamış. Görüntüde tek bir beyaz ev gözüküyor. Karşıda ise Yüceler Sahil sitesi gözükmekte. Yüceler sahil sitesinin yanındaki site daha o zamanlar inşa edilmemiş. Arazi boş gözüküyor. Aşağı yukarı 20 - 25 yıllık bu fotoğraf için
Sinan Kutbay'a teşekkürler...

29 Ağustos 2009 Cumartesi

Nostalji

Marmara Ereğlisinin yıllar önceki bir fotoğrafı. Dikkat ederseniz karşı kıyıda; sahildeki büyük beyaz binanın üzerinde olması gereken Etap Tatil köyü henüz yok. Yine aynı beyaz binanın yanındaki inşaat gözlerden kaçmıyor. Sol taraftaki Kuran kursu binası tek binaymış o zamanlar. Şimdilerde etrafı binalarla çevrildi. Ö plandaki ağaçların gürlüğünden Ereğlimizin o zamanlar daha yeşil olduğunu anlayabiliyoruz. Ereğlimin o zamanki hali bir başka güzeldi. Çocukluğuma denk geldiği için hayal meyal hatırlarım.

23 Ağustos 2009 Pazar

Alt geçit

Altgeçidin yapılmadan önceki yerinin bir görünümü.
Fotoğraf için Sinan Kutbay'a teşekkürler.

15 Ağustos 2009 Cumartesi

Marmara Ereğlisi - Çarşı

Sinan Kutbay arşivinden eski bir fotoğraf daha. Fotoğraftaki kişileri tanımıyorum. Ancak yerini tarif edebilirim. Fotoğraftaki kişilerin oturduğu yer şimdiki Belediye kahvesinin yanı. Yani arkalarındaki camlı yer Belediye kahvesi. Sağdaki Aygaz tabelasıda gözlerden kaçmıyor. O zamanlar Fevzi Perver Aygaz bayisiydi. Muhtemelen o tabelada onun tabelasıdır.

9 Ağustos 2009 Pazar

Marmara Ereğlisi Caddeleri - Eski

Bu fotoğrafla birlikte Sinan Kutbay arşivine başlıyorum. Eski zamanlardan bir düğün fotoğrafı. Düğün yerindeki insanların giyiminden yaz düğünü olduğunu tahmin ediyorum. Düğün kimin bilmiyorum. Ama fotoğrafın çekildiği yeri aşağı yukarı tarif edebilirim. Çarşıdan Zafer Yapı Nalburiyenin yanından yukarıya doğru çıkarken ikiye ayrıla yolun sağından giderseniz aşağı yukarı 200-250 metre sonra çatal bi yere gelirsiniz. İşte o çatal yer tam burasıdır. Çok değişiklik olmamakla birlikte Ereğlimin fazla değişmeyen yerlerinden bir taneside burasıdır. Şimdilerde soldaki ahşap bina yok. Karşıda yüksekte olan adamın yerinde şimdi evler var. O zamanlar tek katlı evler varmış.

7 Ağustos 2009 Cuma

Marmara Ereğlisi - Sahil

Marmara Ereğlisi sahilinin eski bir fotoğrafı daha. Fotoğraf için sağ baştaki koyu elbiseli Recep Koyuncu ağabeye sonsuz teşekkürler. Fotoğrafın çekildiği yer: Halay çeken kişilerin arkasındaki tek katlı binalar şimdiki yuvarlak yerin yanındaki çay bahçesi (Eski Mevlana Çay Bahçesi) nin olduğu yer. Fotoğraf çeken kişi ise sahildeki kavşakta yol kenarından çekmiş fotoğrafı. Fotoğrafın çekildiği tarihi kişilerin üzerindeki elbiselerden 70 ler diyebiliriz. Arkada ortada gözüken Massey Ferguson traktörde gözlerden kaçmıyor. Kendine has motor sesi olan o traktörü, eski Ereğliyi nasıl özlediysem onuda özledim. Fotoğraftaki zamanların sonlarına yetiştiğim için o zamanki Ereğli beni daha çok cezbediyor. Keşke o zamanları doya doya yaşayabilseydim diyorum bu tarz fotoğrafları gördükçe. O zamanlara özlemimdendir ki bu tarz bir site yapıp bu tarz fotoğrafları paylaşıyorum. Sizlerinde desteği ile fotoğraf buldukçada paylaşmaya devam edeceğim.

15 Temmuz 2009 Çarşamba

Marmara Ereğlisi - Harman Yeri

Şimdiki Bahçelievler mahallesinin olduğu yerden çok çokeski bir fotoğraf daha. Eskiden bu yer harman yeri olarak kullanılırmış. Bende hayal meyal buraların küçük küçük göletler olduğunu hatırlarım. O zamanlar buraları boştu. Şimdilerde imara açılarak buraları yerleşim birimi oldu. Fotoğrafın muhtemel çekilme yeri Yüceler Sahil istesine giden yolun sol tarafında kalan çocuk parkının oralardan olduğunu belirtebilirim. Fotoğraftakilerden sağdaki Recep Koyuncu ağabey. Kendisine buradan bizlerle bu fotoğrafı paylaştığı için, sizlerin nezdinde teşekkür ederim.

11 Temmuz 2009 Cumartesi

İskele Meydanı

Marmara Ereğlimin nostalji fotoğraflarından en nadide olanı bu fotoğraf. Fotoğraf Faik Çevik arşivinden son fotoğrafımız. Faik Çevik ağabeye buradan, bizlerden fotoğraf arşivini esirgemediği ve paylaştığı için sizlerin nezdinde sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.
Fotoğrafın çekildiği yere gelelim.Karşıdaki kayalar bilindiği üzere şimdiki balık lokantalarının arkasında kalan kayalıklar. Sağdaki iki katlı ve ikinci katı ahşap olan binanın yanında eski iskele kahvesi vardı. Balıkçı esnafının takıldığı iskele kahvesi. Faik Çevik ağabaeyin babası işletirdi. Rahmetli Hayrettin Çevik. O kahvenin önünde insanları seçebiliyoruz. Sol tarafta bakımda olan tekneler sol ön planda ise yeni balıktan gelen tekneler ve balıkçıları görüyoruz. Fotoğrafın muhtemel çekilme yeri şimdiki balık satış reyonlarının olduğu yer. Yani eski iskelenin en uç kısmından.

10 Temmuz 2009 Cuma

Sahil

Eski bir Ereğli fotoğrafı daha. Soldaki, tabelasında Otel yazan bina askeri iskelenin oradaki (Kartalkaya) denilen bina. Dikkat ederseniz Otel olan binanın yanındaki büyük bina o zamanlar yokmuş. İlerideki binalar ise lokantalar yapılmadan önceki binalar. Fotoğrafın muhtemel çekildiği yer askeriyenin kapısının önü. Sağ taraftaki boşluğun yerinde şu an park bulunmakta. O zamanlar bu şekilde boşlukmuş.

9 Temmuz 2009 Perşembe

Balıkçı Barınağı

Marmara Ereğlisi balıkçı barınağının eski halinin değişik bir açıdan fotoğrafı. Fotoğraf yine Faik Çevik arşivinden. Sanırım gençler bakımı bitmiş bir tekneyi denize indiriyorlar. Arka planda ise yine gençler iskeleden balık tutup eğleniyorlar.

7 Temmuz 2009 Salı

Balıkçı Barınağı

Eski balıkçı barnağından arşiv niteliğinde bir fotoğraf daha. Fotoğraftaki Faik Çevik ağabey. Zamane balıkçı teknlerinden bir tanesini iskeleye bağlamaya çalışıyorlar.
Karşı kıyılar şimdiki Kamaradere mahallesi. Yerleşim daha yeni yeni başlamış.

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Sahil

Faik Çevik arşivinden güzel bir fotoğraf daha. Fotoğrafın çekildiği yer şimdiki balıkçılar kahvesinin olduğu yere denk gelmekte. Arka planda çekek yerine çekilen kayıklar, sağ tarafta eskiden otel olan yeşil binanın bir bölümü ve en arkada askeri bölgeyi görmekteyiz.

1 Temmuz 2009 Çarşamba

Sahil Eski

Fotoğraftaki yeri çoğu kişi tanıyacaktır. Sahilde balıkçı barınağının karşısındaki balık lokantalarının üzerinde kalan ve her an düşecekmiş gibi duran kayalıklar. O zamanlar balık lokantalarından eser yok. Köhne, yıkık ve virane binadan başka bir şey bulunmuyor. Fotoğraftaki kişi ise bu arşivin oluşmasında emeği geçen ve bana fotoğrafları sağlayan Faik Çevik ağabey. Kendisine teşekkürlerimi borç bilirim.

28 Haziran 2009 Pazar

Marmara Ereğlisi - Işıklar Eski


Faik Çevik ağabeyimin arşivinden yine eski bir fotoğraf. Bisikletin üzerindeki Faik Çevik. Fotoğrafın solunda elleri belinde olan kişiyi tanıyamadım. Fotoğrafın çekildiği yere gelecek olursak: Şimdiki Marmara Ereğlisi - Seymen yolunun başlangıcı olan Marmara Ereğlisi girişinde bulunan ışıklar mevkiinin çok eski bir fotoğrafı. O zamanlar trafik yoğunluğu olmadığından gençler şehirlerarası yolu bisikletle gezme yolu olarak kullanıyorlarmış. Şimdilerde bırakın bisikleti aynı yolu karşıdan karşıya geçmek için ne orluklar çekiliyor. Gerçi alt geçit ve ışıklar yapıldıktan sonra biraz rahatladık ama yinede eskisi gibi değil. Eski bir başka fotoğrafta tekrar görüşmek ümidiyle.

14 Haziran 2009 Pazar

Marmara Ereğlisi - Balıkçı Barınağı Eski

Marmara Ereğlisi Balıkçı barınağının arka planda eski halini görmektesiniz. Öncelikle ön plandaki tekne içindekileri tanıdığım kadarıyla tanıtayım.
En sağdaki teknenin baş kısmında oturan çocuk Görkem Çevik arkadaşım. Onun yanındaki de babası, sevdiğim ağabeylerimden Faik Çevik ağabey. Yanındakileri tanıyamadım.
Gelelim arka plana; arka planda balıkçı barınağının çok eski halini görmektesiniz. O zamanlar yeni barınak daha yapılmamış. Hatta sahil düzenlemesi bile yapılmamış daha. Muhtemelen 80'li yılların sonu 90'lı yılların başı. Fotoğrafın sağ tarafındaki binaların orada olmsından bunu açıkça görebiliyoruz. O zamanlar büyük balıkçı tekneleri küçük iskeleye yanaşamadığından demir atarak barınıyorlarmış galiba. Arka plandaki teknelerin konumundan bunu anlayabiliyoruz. Ereğli o zamanlar daha güzel bir Ereğliymiş....
Ayrıca:
Bizlere o zamanları arşivindeki bu tarz güzel fotooğraflarla yaşatan Faik Çevik ağabeyime teşekkürlerimi borç bilirim.

3 Haziran 2009 Çarşamba

Marmara Ereğlisi - Balıkçı Barınağı

Marmara Ereğlisi eski balıkçı barınağının bir fotoğrafı daha. Öncelikle fotoğraftaki kişinin Mobilya ustası Şemsi Gürel ağabey olduğunu belirtmek isterim. Fotoğraf muhtemelen 60lı yılların sonu 70 li yılların başında çekilmiş olabilir. En arka planda şimdi Botaş römorkörleri ve Sahil Güvenlik botlarının bağlı olduğu askeri iskeleyi görüyorsunuz. Ve ön planda ise eski balıkçı barınağını görüyoruz. Sağ taraftan küçük tahta bir iskele gibi uzantı görülüyor. O iskelenin arkasında ise yine bir iskele daha var teknelerin bağlı olduğu. Şemsi ağabeyin fotoğrafı çektirdiği yer muhtemelen şimdiki yuvarlak eğlence alanının yanı.

31 Mayıs 2009 Pazar

Marmara Ereğlisi - Sahil

Sahilin çok çok çok eski bir fotoğrafı daha. Fotoğrafın çekildiği yer muhtemelen şimdiki bim market ile Nokta Pastanesinin arasında kalan alandan çekilme. Karşıda Kamaradere mahallesinin bir bölümü ve karşı kıyılar hayal meyal görünüyor. Dikkat ederseniz Kamaradere mahallesinde daha yerleşim yeni başlamış gibi. Zira bir kaç ev dışında başka bir yapı gözükmüyor. Ön planda ise bir balıkçı sandalı şimdilerde kolay kolay rastlayamayacağımız bir görüntü vermiş. Kıyıda ağ atarken çekilmiş. Demekki o zamanlarda bu kadar kıyıda balık vardı ki tutabilmek için ağ atılıyor. Sahil yolu daha stabilize yol bile değil görünüşe bakılacak olursa. Çünkü fotoğrafın alt kısmında küçük bir ayrıntı var. Geçen araçların tekerlek izlerinin olduğu çamur - su birikintisinden bunu anlayabiliyoruz. Birde fotoğrafın sol kısmında bulunan direk bir kabloyu tutuyor ama ne direği olduğunu pek kestiremedim. Telefon kablosuna benziyor. İşte Ereğlimizin nostaljisini bizlere yaşatan bir fotoğraf daha.....

23 Mayıs 2009 Cumartesi

Marmara Ereğlisi - Çarşı

Marmara Ereğlisi Cumhuriyet Meydanı'nın bir bölümünü görmektesiniz fotoğrafta. Fotoğraf tam Atatürk şimdiki Atatürk heykelinin yanında çekilmiş. Fotoğrafı çeken kişinin muhtemelen arkası şimdiki asmalı kahveye doğru. Fotoğrafın solundaki yol sahile giden yol. Arkadaki evin yerinde şu an Silivri - Marmara Ereğlisi minibüsleri ve Merkez taksi durağı bulunuyor. Unutmadan fotoğraftaki kişinin marangoz Şemsi Gürel ağabey olduğunuda belirtmeden geçemeyeceğim. Kendisine Allahtan uzun ömürler diliyorum.

19 Mayıs 2009 Salı

Marmara Ereğlisi - Kumsal

90'lı yıllarda kumsalın genişliği fotoğraftaki kadardı. Bu fotoğraf o zamanlardan. Kamaradere kıyılarında yerlşim yeni yeni başlamış.

Sahil Cadedesi

Sahil Caddesinden Balıkçı barınağına doğru bir bakış. Yıl 60'lı yıllar büyük ihtimal. Askeri bölgenin içindeki tanklar yapılmış vaziyette. Tepedeki yerleşim yeni yeni başlamış. Sahilde ise şimdilerde olmayan binalar mevcut. Daha önceki eski fotoğraflarımızdada değindiğimiz üzere yine kumsalın genişliğine bir daha dikkat çekeceğim. Kumsal genişmişancak temiz değilmiş. Deniz kenarında gezinen 3 kişide gözlerden kaçmıyor. Ayrıca Sahil Caddesi o zamanlarda toprak yolmuş. Keşke Ereğli öyle kalsaydı.

16 Mayıs 2009 Cumartesi

Şehit Ahmet Oral Caddesi

Eski Ereğli fotoğraflarımızdan biri daha. Tarih 3 Ağustos 1982. Tam 27 yıllık fotoğraf. Fotoğrafı çekilen yeri tanıyabildinizmi? Fotoğraf şimdiki İtfaiye binasının yanındaki açık hava müzesinin tam önünde çekilmiş. O zaman o cadde bayağı bir dardı. Daha sonraları genişletildi ve düzenlendi. Fotoğraftan sadece bir kişiyi tanıyabildim. Öndeki iki kişiden soldaki komşum olan Yakup gül ağabey. Yanındakini ve arkasındaki genç gruptan tanıdığım yok. Tanıyan olursa bana iletir ben eklerim.

13 Mayıs 2009 Çarşamba

Balıkçı Barınağı


Marmara Ereğlisi iskelenin eski hali. Belediyemizin özel bir günde tebrik kartı larak kullanılmış olan bu fotoğraf gerçekten nadide bir fotoğraf. Dikkat ederseniz yılda 1960. 49yıl önce. Çok söze gerek yok o zamanlar dahada güzelmiş. Sol ortada rahmetli Hayrettin Çevik'in balıkçı kahvesi. Ön ortada inşaat halinde şimdiki İskele Balık Lokantası'nın olduğu yer arka planda ise zamanın balıkçı tekneleri, balıkçılar ve kayıkların bakımlarının yapıldığı çekek yeri. İskelemizin boyu ise küçükmüşo zamanlarda.Karşıda ise karayollarının olmadığını görüyoruz.

9 Mayıs 2009 Cumartesi

Marmara Ereğlisi Kartpostal


Misler gibi tarih kokan eski bir Ereğli kartpostalı ile baş başayız. Resimlerdeki hangi ayrıntıdan başlasam.? Sahilin güzelliğindenmi, balıkçı barınağnın sadeliğindenmi, sahil caddesindeki evlerin güzelliğindenmi? İnanın nereden başlayacağımı bilemedim. İlk gördüğümde yarım saat inceledim. Harika bir kartpostal. Bakmaya doyamam. Üst fotoğraftan başlayalım: Dikkat ederseniz fotoğraftaki tek büyük bina sahildeki o inşaat halindeki binaymış o zamanlarda. Kumsalda pansiyon tarzı evler varmış. Daha sonra o evlerin olduğu yere Deniz motel yapılacak ve eskiyince oda yıkılacaktı. Sahil şeridindeki evlere dikkat edecek olursak iki katlıdan fazla katlı ev gözümüze çarpmamakta. Ayrıca ağaçlıkmış sahil o zamanlarda. Gelelim sol alttaki fotoğrafa: İskelenin küçüklüğünden daha önce bahsetmiştim. Bu seferki resim renklisi. Yine iskelede balıkçı tekneleri ve çekek yerinde tamir yapılan tekneler gözüküyor. Sağ fotoğrafa gelecek olursak üst fotoğraftaki yoruma ekleyeceği başka bir şey yok. Sadece bu fotoğraftki farklılık belediye araç garajının olduğu yer. Eski fotoğraflara devam edeceğim. Bu ve diğer fotoğraflar için GÜL ailesine teşekkürler.

Marmara Ereğlisi - Eski Bulvar Yolu


Fotoğrafta görülen o yer şimdiki Çok Programlı Lisenin önü. Yani fotoğrafın sağında gözüken kale direği şimdi festivallerin yapıldığı alanın en uç köşesi. Çocukların oynadıkları yer ise şimdiki Bulvar Caddesi. Kalenin arkası ise şimdilerde tel örgüiçerisinde bazilika kalıntılarının ve kazı çalışmalarının yapıldığı alan. Muhteşem bir fotoğraf. Gül ailesine teşekkürler.

Marmara Ereğlisi - Çarşı Eski


Eski bir Marmara Ereğlisi kartpostalı daha. Sanırım 80'li yıllar. Sol taraftaki fotoğraftaki karşıda insanların oturduğu yer şimdiki Kardeşler Market'in (Fedai Gülseven'in marketi) olduğu yer. Soldaki fotoğrafa devam edersek fotoğrafın sağındaki kahverengi bina hala şimdilerde durmakta. Bilenler bilir: Bir zamanlar o binanın üst katı Marmara Ereğlisi Sporun klüp binasıydı. Al katı ise Özcan Market ve Sağlık Eczanesi paylaşırdı. Zamanın arabalarından Murat 124'te karede yer almış. O arabada hatırlayanınız varmı bilmem ama bir zamanlar TRT de yayınlanan "Perihan Abla" diye bir dizi vardı. Dizinin bir bölümü Marmara Ereğlisi'nde çekilmişti. Sanırım o beyaz 124 dizide taksi olarak kullanılan 124. Sol fotoğraftan dikkate değer konular bunlar. Gelelim sağ fotoğrafa: Kumsaldaki ev tarzı binalar var ben hayal meyal hatırlarım onları. Kumsal daha bir genişmiş bakarmısınız. Kumsal genişmiş ama temiz değilmiş gibi duruyor. Sonra binaların arkasındaki yeşillik alana dikkatinizi çekerim. O zamanlar değil ev hiç bir şey yokmuş. Yemyeşilmiş.

2 Mayıs 2009 Cumartesi

Marmara Ereğlisi - 23 Nisan1980


Yine güzel bir eski Marmara Ereğlisi fotoğrafı daha. Arkada kalan bina tahmin ettiğiniz gibi belediye binası. Tarih: 23 Nisan 1980. Muhtemelen bayram gösterisi için gençler belediye önünde. Meydan toprak. Şimdiki gibi asfalt değil. Çok güzel bir fotoğraf. Zamanın giyim kuşamınıda bu sayede bu fotoğraftan görüyoruz. O zamanlar herşey daha güzelmiş...