27 Eylül 2009 Pazar

Sahil

Marmara Ereğlisi sahil kısmının 1964 yılından eski bir fotoğrafı. Hatırlayanlarınız olacaktır, belediye bu fotoğrafı bir bayram tebrik kartı olarakkullanmıştı. Bu fotoğraf o tebrik kartının renklendirilmiş hali. Ereğlinin sadeliğini ve güzelliğini daha güzel anlatacak başka bir şey yok bence. Dikkat edeilecek olursa en yüksek bina Cedit Ali Paşa camisinin minaresi o zamanlar. Evet karşıda gözüken cami Cedit Ali Paşa camii. Kumsalda o zamanlar ot varmış ama deniz şimdikinden daha temizmiş. Tahminim meydandan bakıldığında denizi ve sahili görebilmekteymiş o zamanlar insanlar. Şimdi beton yığınlarından başka bir şey gözükmüyor. Ayrıca ağaçlıklarda gözden kaçmıyor...

18 Eylül 2009 Cuma

Festival Alanı (Eski pazar yeri)

Muhtemelen resmi bir bayram günü çekilmiş bir fotoğraf. Fotoğrafın çekildiği yer şimdiki festival alanının yani okulun karşısındaki boş alanın olduğu yer. Festival alanı olmadan önce o alan pazar yeri olarak kullanılıyordu. Daha önceleri ise futbol sahası ve okula yakınlığından dolayı okul gösterilerinin yapıldığı alan olarak kullanılmış. Fotoğraftakilerin kim olduklarını maalesef yazamıyorum. Yüzleri seçilmiyor. Sol tarafta ayakta duran kişi muhtemelen öğretmen. Gösteriyi koordine ediyor. Ereğliler ise karşıda va fotoğrafın sağ tarafında oturmuşlar gösteriyi izliyorlar. dikkat edilecek bir diğer hususta Bulvar Caddesinin daha yapılmamış, mevcut yolun daha toprak olduğu..

13 Eylül 2009 Pazar

Cumhuriyet Meydanı

80'li yıllardan bir fotoğraf daha. Gelenek olduğu üzere askere gidecek olan gençler gelin arabasının önünü keserler ve damattan hediyelerini alırlar. Alınan hediyeye TOPRAKBASTI denir. Hediye harçlık, yiyecek, içki olabilir. Fotoğrafta yine bir düğün öncesi gelin arabasının önü kesilmiş hediye alınıyor. Fotoğraftaki gelin arabasının önünü kesenler soldan sağa:
Ahmet, Şenol, Mehmet ağabeyler.
Fotoğraf Cumhuriyet meydanında çekilmiş. Şimdiki Şifa eczanesinin önünden. Dikkat edecek olursanız Cumhuriyet meydanı daha düzenlenmemiş. Şimdiki Mahmut Şahin İş merkezi daha yokmuş. ( Kardeşler Marketin, Fırının olduğu bina). Arabalar zamanının lüks arabaları. Atatürk heykelinin önündeki beyaz bina artık yok. Onun yerinde şu an Çorlu, Tekirdağ, Silivri minibüslerinin olduğu durak var.
Bizlere bu fotoğrafı temin edip o zamanları yaşatan Şenol Çetin ağabeye teşekkürler.

12 Eylül 2009 Cumartesi

Çarşı

Kutbay Kıraathanesinin daha önce yayınladığım inşaatının bitmiş hali. İnşaat bitmiş ve sıvası yapılmakta. İnşaatın üzerinde sanırım sahipleri var. Yüzleri pek seçemiyorum ama kişilerden biri rahmetli Salih Kutbay. Fotoğrafları bana temin eden değerli ağabeyim Sinan Kutbay'ın babası.
Sağ tarafta ise o zamanların kral arabası Murat 131 Doğan arkadan görünüyor. Solda ise iki adet o zamanların traktörleri.Traktörlerden yeşil olan Fendt, diğeri Fiat. Şimdilerin traktörleri ile kıyaslandığı zaman aradaki fark inanılmaz boyutlara çıkıyor. Zamanın değiştirdiklerini bu fotoğraflarla sizlere yansıtmaya çalışıyorum. Yansıtmayada devam edeceğim.

6 Eylül 2009 Pazar

Çarşı

Şimdilerde Kutbay kıraathanesinin bulunduğu binanın inşaat olduğu zamanlardan bir fotoğraf. İnşaat yeni başlamış, arkasında daha sonradan yapılacak olan bina daha yok. Fotoğraf muhtemelen 90 lı yılların başında çekilme. İnşaatın önünde ise inşaat işçileriyle hatıra fotoğrafı çektirenler gözden kaçmıyor. Kişilerden tanıdıklarım:
Sağda gözlüklü kahverengi ceketli olan kişi dayımız rahmetli Salih Üren, soldan ikinci ise tam inşaatın karşısında o zamanlar küçük bir bakkalı olan Fehmi Özcan.

4 Eylül 2009 Cuma

Öndeniz ve Kamaradere

O zamanlar Ereğlimizin yemyeşil ağaçlarla kaplı olduğu gözler önünde. Sahil şeridindeki büyük binalardan hemen hemen hiç bir yok. Karşıda Botaş tesislerinin olmadığıı görüyoruz. Kamaradere mahallesinde ise yerleşim yeni yeni başlamış. Şimdiki gibi yoğun değilmiş o zamanlar. Fotoğrafın sağ tarafında ise balıkçı barınağının o zamanlar küçük olmasından dolayı limana giremeyecek kadar büyük teknelerin demirli halde beklediklerini görüyoruz.